Een groot deel van de Nederlandse bevolking kampt met artrose. In ongeveer van de helft van deze gevallen gaat het om knieartrose (gonatrose). Binnen onze praktijk behandelen we dan ook regelmatig patiënten met knieartrose. Maar was is knieartrose nou precies?

Binnen het kniegewricht vindt men kraakbeen. Het kraakbeen vormt een glad gewrichtsoppervlak dat in combinatie met gewrichtsvloeistof zorgt voor een soepel bewegend kniegewricht. Slijtage van het kraakbeen is een natuurlijk proces binnen het menselijk lichaam en hoeft niet altijd tot problemen te leiden.
Bij artrose vindt er overmatige slijtage van het kraakbeen plaats. Kraakbeen heeft een geringe herstelcapaciteit. Naarmate men ouder wordt, neemt de herstelcapaciteit nog verder af. Door de slijtage wordt het kraakbeen steeds dunner. Ook kunnen er beschadigingen ontstaan in het kraakbeen of het aangrenzende bot en kunnen er botwoekeringen of ontstekingen ontstaan.
Dit kan uiteindelijk voor klachten zorgen.

Risicofactoren voor het ontstaan van knieartrose zijn onder andere een hogere leeftijd, het vrouwelijk geslacht, erfelijke aanleg, overgewicht, eerdere letsels/trauma’s aan de knie, te weinig beweging en een ongezonde leefstijl.

Voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan bij knieartrose zijn pijn, (start)stijfheid in het gewricht, zwelling, verminderde spierkracht, verminderde coördinatie, bewegingsbeperkingen en crepitaties (krakend gevoel en/of geluid).

Hoewel artrose een chronische, progressieve aandoening is welke niet weggenomen kan worden, helpt fysiotherapie in veel gevallen om de klachten te verminderen. Dit is ook de reden dat er doorgaans in eerste instantie gekozen wordt voor een conservatief (niet-operatief) traject onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Met name oefentherapie ter verbetering van de kracht, stabiliteit en mobiliteit in en rond de knie, in combinatie met gerichte (beweeg)adviezen, kunnen de pijn en beperkingen verminderen.

Fysio Kluis

Heeft u ook last van knieartrose of zijn er andere klachten waarvoor u behandeling nodig heeft?
Fysio Kluis is in regio Sittard-Geleen het vertrouwde adres om uw klachten aan te pakken middels fysiotherapie. De fysiotherapeutische behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Op verwijzing van de huisarts of specialist is het bij artrose van de knie (of heup) tevens mogelijk eenmalig 12 behandelingen uit de basisverzekering vergoed te krijgen (hierop is wel het eigen risico van toepassing). Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
Neem snel contact op via 046-4749193 of kijk op www.fysiokluis.nl om te zien wat we bij fysio Kluis voor u kunnen betekenen.